Немският производител на фотоапарати Leica е работил с доста имена от смартфон бранша, но никога не е пускал телефон със собствена марка. Сега това се промени с появата на Leitz Phone 1. Това е първият смартфон в света, който не само ще има камера, изработена от Leica, но и ще носи емблематичната марка.

Обявен на събитие в Токио, новият телефон на Leica има единичен, но огромен 20 МР сензор с големина един инч, който е най-големият, който може да се помести в смартфон. Освен това модулът на камерата има кръгла магнитна защитна капачка.

Селфи камерата е 12.6 МР, а дисплеят 6.6-инчов OLED панел с адаптивна 240 Hz честота на опресняване. Апаратът работи със Snapdragon 888, допълван от 12 GB RAM памет и 256 GB сторидж. Leitz Phone 1 се захранва от 5000 mAh батерия.

Това са точните спецификации на Sharp Aquos R6, чак до 1-инчовия сензор на камерата. Leica не се свени да признае, че двата телефона са по същество еднакви с изключение на формата на модула на камерата. Leica Leitz Phone 1 в момента е достъпен само чрез Softbank в Япония. Няма информация за глобалната наличност, точно като Aquos R6.

Що се отнася до цената, Leica Leitz Phone 1 ще се продава на дребно за 187 920 йени или около 1700 долара.

Снимка: Leica

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?