Всеки, който за пръв път се е запознал с музика на компютър с помощта на Winamp, вероятно има спомен за това кога е видял за пръв път този класически потребителски интерфейс. Всичко в него беше крачка напред в сравнение с тромавите интерфейси, с които бяхме свикнали, и въпреки че трябваше да бъде ненатрапчив, бе трудно да откъснеш очи от копринено гладкия спектрален анализатор, който вървеше на фона на любимите MP3 файлове.

Възстановяването на част от магията на Winamp е целта на Linamp - физическа версия на класическия медиен плейър. Той възпроизвежда потребителския интерфейс на Winamp върху сензорен LCD екран с широко съотношение на страните, което почти напълно съответства на оригиналното оформление. Зад дисплея се намира Raspberry Pi 4 с 32 GB SD карта, като всички важни връзки са изведени на платка на гърба на корпуса. Самият корпус е истинско удоволствие, тъй като заимства дизайнерски елементи от друга част от ретро оборудването - аудиосистемите с мини стелажи, които украсяваха много рафтове през 80-те години на миналия век - и захранваха много училищни партита в САЩ.

За да пресъздаде корпуса, [Rodmg] проектира корпус от ламарина и го изработи по поръчка от анодизиран алуминий от PCBWay. Той също така е отпечатал рамка за дисплея, която много прилича на рамката на прозореца на Winamp заедно с иконите за управление. Но мястото, където конструкцията наистина блести, е работата, която [Rodmg] е вложил в софтуера. Той много точно е съчетал оригиналния потребителски интерфейс на Winamp както по отношение на оформлението, така и на производителността. Впечатляващи са усилията, които е положил, за да накара анализатора на спектъра да работи, включително дълбокото навлизане в FFT.

Резултатите говорят сами за себе си в този случай и сваляме шапка на [Rodmg] за усилията и пътуването към тази носталгична тематика. Не знаем дали неотдавнашното обявяване на предстоящия отворен код на Winamp ще окаже голямо влияние върху този проект, но може да доведе до поток от нови и осъвременени ревизии на Winamp.

Снимка: Unsplash / Linamp / Rodmg

Виж още: Ето как изследователите разбиха 11-годишна парола за крипто портфейл за 3 млн. долара