Подробен анализ на специализирания хардуерен сайт Anand Tech потвърди, че чипът М1 на Apple наистина има право да се нарича най-бързият процесор в света. Apple направи твърдение в този смисъл по време на вчерашното си събитие. Макар сайтът да има известна критика към начина, по който компанията представи производителността на чипа – с данни от вероятно най-добрия възможен сценарий. От известно време се очакваше Apple да задмине Intel при чиповете на лаптопи и сега изглежда това се е случило.

Анализът заключава, че фактите са в полза на Apple независимо от дребната критика относно начина за представянето на данните. Особено добри думи получава фактът, че Apple е събрала всичката тази мощност в компактен SOC с много скромна консумация на ток.

„Отбелязваме важен момент в индустрията, тъй като Apple очевидно постига производителност, която е отвъд най-доброто, което Intel може да предложи. Докато за последните пет години Intel увеличи производителността на едно ядро с 28 процента, Apple постига почти 200 процента по-висока производителност спрямо чипа А9 от края на 2019 г. Вече за всички е ясно, че Apple нямаше друг избор, освен да се откаже от договора с Intel и х86 архитектурата за сметка на собствения си чип. Обратното би означавало стагнация за развойната дейност на Apple и по-лоши продукти за крайните потребители. Имайки предвид, че А14 побеждава Intel и най-новите чипове на AMD, М1 със сигурност ще оправдае твърденията на Apple.“

Снимка: Apple

Виж още: Над половин милион души желаят пламенно Tesla Cybertruck

 

Тагове: