Успоредно с манията по криптовалутите дойдоха и различните не толкова приятни начини за тяхното добиване, вкючително и с т.нар. crypto-jacking: използването на зловреден софтуер, инсталиран в компютъра на неподозиращи потребители. И скоковете в неговото разпространение са огромни.

По данни на компанията за киберсигурност McAfee Labs, през 2018 г. нежеланите инсталации на малуер за добив на криптовалути са се увеличили с над 4000 процента. Само през третото тримесечие на годината са отчетени повече от 4 милиона нови заплахи в сравнение със "само" 500 000 през същия период година по-рано.

Този тип софтуер заразява устройствата на жертвите без тяхното знание и използва ресурсите на компютъра за копане на криптопари. В резултат на това машината се бави, сметките за ток скачат, а печалбата е само и единствено за хакерите.

Нещо повече, те стават все по-хитри и крият малуера в наглед легитимни ъпдейти на продукти на компании като Adobe и Microsoft. Заразени са и стотици хиляди рутери чрез фърмуер ъпдейти.

Така можем само да се надяваме, че през 2019 г. тази дигитална епидемия ще бъде овладяна, а дотогава не пропускайте редовно да проверявате компютъра си за вируси и нежелан софтуер.