Анонимна група публикува около 9 GB файлове, съдържащи имейли и други данни, за които се предполага, че произлизат от щаба на френския кандидат в президентските избори Еманюел Макрон.

Екипът на Макрон заклейми случилото се като "масирана хакерска атака" и потвърди, че поне някои от документите действително произлизат от членове на щаба. За други обаче се предполага, че са фалшиви, пише The Verge.

Файловете се разпространиха във 4chan и Pastebin.

Случката пък навява спомени за изтичането на документи и имейли от щаба на Хилъри Клинтън по време на изборите за президент в САЩ миналата есен.

Това не е първият път, в който срещу Макрон се предприема подобно виртуално посегателство. Само преди седмица стана ясно, че японската компания Trend Micro, специализираща в сферата на уеб защитата, е преброила над 160 опита за електронен шпионаж на сътрудниците от щаба на Макрон.

Въпреки това според последните допитвания, публикувани преди закриването на предизборната кампания, Макрон продължава да води убедително с над 60 процента от гласовете за балотажа в неделя срещу под 40 процента за крайнодясната кандидатка Марин льо Пен.

Тагове: