Microsoft си върна второто място сред американските компании с най-висока стойност, след като разочароващият отчет за тримесечието на Amazon изтри 65 млрд. долара от пазарната капитализация на онлайн търговеца на дребно.

Apple оглавява списъка със стойност над 1 трлн. долара, след като премина прага през септември. Пазарната капитализация на Microsoft беше най-високата на Wall Street от края на 1998 до началото на 2000 г. преди спукването на дот ком балона.

Акциите на Amazon поевтиняха с повече 7%, което представлява рекорден спад за последните близо три години, след като компанията на Джеф Безос излезе с разочароваща прогноза за очакваните приходи през настоящото тримесечие, което включва най-важния празничен сезон в годината. Това засили опасенията на инвеститорите, че технологичните любимци на Уолстрийт започват да усещат по-силна конкуренция.

Цената на книжата на Microsoft падна с далеч по-скромните 1.1% на фона на разпродажбите в технологичния сектор в резултат на по-слабите от очакваното приходи, регистрирани от Alphabet - компанията майка на Google. Това доведе до свиването на индекса на високотехнологичните дружества Nasdaq с 1.9% в петъчната търговия.

Историческите данни показват, че толкова голям дневен спад в цената на акциите на Amazon.com не е регистриран повече от година. След затварянето на петъчната търговия пазарната оценка на компанията се срина до 801.2 млрд. долара, или 1642.81 долара за акция.

За сметка на това Microsoft си върна второто място, загубено през април. Компанията, основана от Бил Гейтс и Пол Алън преди повече от 40 години, загуби малко над 10 млрд. долара от оценката си, но все пак пазарната ѝ капитализация се запази на 821.2 млрд. долара, или 106.96 долара за акция.

Тагове: