Microsoft току-що отмени блокирането на възможността за надграждане на определени компютри до Windows 11. В последните поправки на грешки за текущата актуализация на Windows 11 Microsoft отбеляза като "Решен" сериозен бъг, който пречи на компютри с конкретни процесори Intel 11th Generation Rocket Lake да работят успешно с Windows 11. Въпреки че в рамките на няколко седмици след откриването на грешката през 2021 г. беше издадена поправка за засегнатите компютри, които вече са с Windows 11, едва този петък на засегнатите компютри най-накрая беше разрешено да преминат към новата операционна система от Windows 10.

Проблемът произтичаше от драйверите за технологията Intel Smart Sound Technology (Intel SST) на някои процесори Intel Rocket Lake, които причиняваха сривове на синия екран в Windows 11. Въпросният драйвер, Intel Smart Sound Technology Audio Controller (това име може да е малко по-различно на някои компютри), се намира в програмата Device Manager в раздел Sound, video, and game controllers (Звук, видео и контролери за игри). Версиите на драйвера 10.29.0.5152 и 10.30.0.5152 бяха маркирани с грешка.

За да отстрани тази грешка със синия екран, Microsoft накара Intel да пусне фиксирани версии на драйверите: всяка версия на драйвера Intel SST с име 10.30.00.5714 или 10.29.00.5714 и по-нова. Обърнете внимание на последните четири цифри: драйверите 10.30.x не са непременно по-нови от драйверите 10.29.x. Тези коригирани драйвери са налични от около две години и оттогава засегнатите потребители са насочвани към уебсайта на Intel, за да намерят коригираните драйвери от източника на производителя от Microsoft. Microsoft странно реши да запази активен блокаж на актуализациите до тази седмица, но промени решението си, когато Microsoft предостави фиксираните драйвери за звук чрез Windows Update. Това вероятно е и причината Microsoft да актуализира проблема от "Смекчен" на "Решен външно" на своя уебсайт за поддръжка.

След като драйверите бъдат обновени чрез инструмента Windows Update или от официалния уебсайт на Intel, потребителите могат да обновят до Windows 11 в рамките на 48 часа. Ако обаче компютърът им не може да се обнови до Windows 11 след два дни или необходимите драйвери не могат да бъдат намерени от Windows Update, Microsoft препоръчва на потребителите да се свържат директно с производителя на устройството си за помощ.

В навечерието на следващата голяма актуализация на функциите, Windows 11 24H2, Microsoft се фокусира върху рационализирането на функциите и даването на възможност на повече компютри да се присъединят към семейството на Windows 11. Някои от тези опити предизвикаха гняв, като например неотдавнашната стъпка за блокиране на някои приложения на трети страни в Windows 11 или планът скоро да се прекрати поддръжката на Windows Mixed Reality.

Снимка: Unsplash

Виж още: Любимият ни John - JCW и новият облик на Mini Countryman