Windows 11 беше значително подобрение на популярната операционна система за настолни компютри, но потребителите винаги очакват с нетърпение следващата актуализация под предполагаемата форма на Windows 12. От Microsoft бяха доста стеснителни по отношение на това кога ще бъде пусната Windows 12, но компанията най-накрая разкри, че не Windows 12 ще бъде пусната скоро. Вместо това следващата голяма актуализация на Windows се нарича Windows 11 v24H2 и ще излезе още тази година.

При обявяването на новите Windows 11 Insider Preview builds Microsoft спомена в списъка с промените, че следващата голяма актуализация за Windows ще се нарича Windows 11, версия 24H2. Това ще бъде тазгодишната годишна актуализация на функциите. Както подсказва обозначението на версията, актуализацията ще бъде пусната през втората половина на годината, а Microsoft споменава, че Windows 11 ще има годишен каданс на актуализациите на функциите:

"От днес, когато е наличен Build 26-xx, Windows Insiders в каналите Canary и Dev ще видят, че версията е актуализирана в Настройки > Система > За (и winver) до версия 24H2. Това означава, че Windows 11, версия 24H2, ще бъде тазгодишната актуализация на функциите. Както беше споменато тук, Windows 11 ще има годишна последователност на актуализациите на функциите, които се пускат през втората половина на календарната година".

Тези твърдения са доста ясни и практически не оставят възможност на Microsoft да ни изненада с пускането на Windows 12. Не се споменава конкретна дата за пускането на Windows 11, версия 24H2, но поне вече имаме яснота за това каква е следващата актуализация на Windows и за времевия прозорец на пускането ѝ.

Новите Insider Preview компилации за Windows 11 включват няколко забележителни функции. Голямата функция тук е поддръжката на командата sudo, която улеснява потребителите да изпълняват команди като администратори, подобно на начина, по който sudo работи в Linux. Microsoft Copilot в рамките на Windows също е получил повече контекстуални възможности, което улеснява използването на чатбота с изкуствен интелект. Направени са и няколко визуални промени, като повече настройки са преместени от диалоговите прозорци в стила на контролния панел и са интегрирани в приложението Settings (Настройки).

Снимка: Unsplash

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване