Microsoft започна да позволява на тестващите първи Windows 10 да имат достъп до приложения с графичен интерфейс на Linux. Първата версия на поддръжката за GUI приложения е достъпен от днес за Windows Insider програмата, което позволява на разработчиците да стартират GUI редактори, инструменти и приложения за изграждане и тестване на Linux приложения. Това е значително разширение за подсистемата на Windows за Linux (WSL), след като компанията добави пълно ядро ​​на Linux към Windows 10 миналата година.

Въпреки че преди това беше възможно да стартирате приложения с графичен интерфейс на Linux в Windows, използвайки сървър на трета страна, официалната поддръжка от Microsoft означава, че има и хардуерно ускорение на GPU, така че приложенията и инструментите да работят безпроблемно. Поддръжката на аудио и микрофон също е включена в пакета, така че разработчиците на Linux могат лесно да тестват или стартират видеоплейъри и комуникационни приложения.

Всичко това е разрешено, без потребителите на Windows да използват X11 пренасочване и без да се налага да стартират ръчно X сървър. Microsoft автоматично стартира дистрибуция на придружаваща система, когато се опитате да стартирате приложение за графичен интерфейс на Linux, и тя съдържа Wayland, X сървър, импулсен аудио сървър и всичко останало, което е необходимо, за да работи това под Windows. След като прекратите приложението, тази специална дистрибуция също завършва. Всички тези компоненти се комбинират, за да улеснят стартирането на Linux GUI приложения заедно с обикновените приложения на Windows.

Microsoft също тества нов еко режим за диспечера на задачите на Windows в тази последна пробна версия на платформата. Това е експериментална функция, която ви позволява да регулирате ресурсите на Windows Task Manager. Целта е да регулира приложения, които внезапно започват да заемат много системни ресурси и това може да бъде полезно, ако искате временно да спрете приложението.

Ако се интересувате от тестване на графични приложения за Linux на Windows 10 или тази нова функция на диспечера на задачите, ще трябва да инсталирате най-новата версия на Windows Insider build 21364 от Dev Channel. Бъдете внимателни: те са проектирани за опитни разработчици, а не за машини, на които разчитате ежедневно.

Снимка: The Verge

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт

 

Тагове: