Миналата седмица в интернет се появи слух, че Microsoft се кани да придобие софтуера за фирмена комуникация Slack срещу 8 млрд. щатски долара. Но последният доклад по тази тема разкрива, че Microsoft се е отказала от придобиването на Slack заради вътрешната опозиция на борда.

Изпълнителният вицепрезидент на приложенията и услугите на Microsoft Чи Лу е имал тази идея за закупуването на Slack, но не е успял да убеди ключови фигури в компанията, като Сатя Надела, Бил Гейтс и други.

Slack беше пуснато през 2013 година и досега приложението е постигнало огромен успех, с което се привлече вниманието на корпорации като Microsoft. С увеличаване на приходите си Slack придоби голяма популярност сред корпоративните потребители, а наскоро бяха добавени и няколко нови функции, които ще го поставят в пряка конкуренция със Skype.

Докато някои смятат, че Slack е по-ценна от 8 милиарда долара, други са в противоречие и казват, че това не е добра идея и че компанията би загубила огромен капитал. Това твърдение може да бъде подкрепено чрез сравняване на придобиването на WhatsApp от Facebook. За WhatsApp бяха платени 22 милиарда долара през 2014 година, което, съотнесено с потребителската база, означаваше, че един потребител е струвал 55 долара. Microsoft би трябвало да плати около 45 пъти по-голяма стойност на потребител, ако беше придобила Slack за 8 милиарда долара, което означава, че компанията е спестила голям разход.

Microsoft придоби Skype през 2011г. за 8.5 млрд. долара, а след това и Yammer през следващата година за 1.2 милиарда. Компанията вече има инструменти, с които да предложи VoIP и чат услуги, така че придобиването на Slack не е толкова добра идея. Microsoft също така обеща да предложи повече функции в Skype за своите 74 милиона потребители в близко бъдеще.

 

Прочетете и това: Google Photos за iOS получи ъпдейт с поддръжка на Live Photos и Split View