Изглежда, че Microsoft иска от служителите си в Китай да променят служебните си смартфони от съображения за сигурност. Агенция Bloomberg съобщава, че е видяла вътрешна бележка до членовете на екипа, в която те са помолени да се откажат от смартфоните с Android, когато работят, и да използват само iPhone на Apple.

В доклада се казва, че този ход е част от по-големия акцент на Microsoft върху сигурността, която през май компанията обяви за свой основен приоритет над всичко останало. Според доклада в бележката на Microsoft се посочва, че всички нейни служители в континентален Китай ще трябва да предадат служебните си смартфони, базирани на Android, до определена дата през септември и вместо тях да получат iPhone 15. След това служителите на Microsoft в Китай ще могат да влизат в работните си профили само с iPhone.

В доклада на Bloomberg се твърди, че Microsoft предприема този ход отчасти защото магазинът за приложения Google Play не е официално достъпен в континентален Китай. Това означава, че устройствата с Android в тази страна няма да могат да пускат и актуализират базирания на Android Microsoft Authenticator и други приложения за сигурност и идентификация, които тези служители ще трябва да използват.

Тази промяна, свързана със сигурността на членовете на китайския екип на Microsoft, идва след година на сериозни пробиви в системите на компанията. Сред тях е и този, станал през лятото на 2023 г., когато според Microsoft базирана в Китай група е получила достъп до имейл акаунти в Outlook в САЩ и Европа.

След този инцидент през ноември 2023 г. Майкрософт обяви нова програма Secure Future Initiative (Инициатива за сигурно бъдеще), чиято цел е да повиши цялостните ѝ усилия за киберсигурност. В началото на януари 2024 г. обаче компанията разкри, че базирана в Русия хакерска група е успяла да получи достъп до имейл акаунтите на някои от висшите ръководители на Microsoft. Оттогава насам компанията разкри, че не само сигурността ще бъде нейна основна грижа в обозримо бъдеще, но и че заплатите и бонусите на служителите ѝ могат да бъдат засегнати в зависимост от собствения им принос към киберсигурността.

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-голямата триизмерна карта на Вселената разкрива идеи за нова теория на физиката (ВИДЕО)