Amazon е известна с това, че пуска иновативни програми и джаджи като Echo (5-о поколение), но не всички стартират според очакванията. Наскоро компанията обяви, че ще прекрати програмата Astro for Business. Програмата беше стартирана през ноември 2023 г. за малки и средни предприятия, които биха се възползвали от мобилно патрулно куче, наблюдаващо инвентара и разследващо потенциални нарушения.

Роботизираното стражево куче е оборудвано с технология за нощно виждане и HD перископ и може самостоятелно да картографира общо 5000 кв.м пространство въз основа на предварително програмирани процедури и маршрути, зададени от потребителите. В официален имейл до клиентите обаче компанията отбелязва, че "роботите ще спрат да работят на 25 септември". Amazon също така добави: "Всички видеоклипове от патрулиране или разследване, записани от Astro, все още ще бъдат достъпни в приложението Ring, докато изтече времето за съхранение на видеоклиповете или абонаментът ви за Ring Protect приключи".

Началната цена на кучетата роботи, продавани по тази програма, е 2350 долара. Освен това, за да могат да използват машините, предприятията трябваше да се абонират за абонаментни планове като Astro Secure. Добрата новина е, че компаниите, които са инвестирали в тези роботи, не са останали без парите си. Амазон ще възстанови изцяло сумата и ще предостави кредит от 300 долара на всички съществуващи клиенти. Неизползваните предплатени абонаментни такси за Astro Secure също ще бъдат възстановени. На потребителите няма да бъдат начислявани и допълнителни абонаментни такси.

Компаниите, които трябва да се справят с прекратяването на тази програма, ще могат да използват програмата за рециклиране на Amazon. Amazon ще покрие разходите за рециклиране и доставка. Макар че фирмите ще получат покана за закупуване на домашната версия на робота Astro чрез програмата Astro Day 1 Editions, няма начин официално да превърнете съществуващо куче за сигурност Astro в домашен робот.

Потребителската версия на кучето Astro може да доставя съобщения, да възпроизвежда мултимедия, да взаимодейства с хората, живеещи в къщата, и да пренася предмети в товарното си отделение. То може също така да извършва наблюдение на дома и автономна навигация. Въпреки функциите и възможностите си, потребителската версия все още не е публично достъпна в платформата на Amazon за домашни потребители. Вместо това тя остава програма само с покани.

Снимка: Unsplash

Виж още: Qualcomm е новият спонсор на Ман Юнайтед, логото на Snapdragon украси екипите на отбора

 

Тагове: