Преди бяха досадни, сега са безполезни. Microsoft призна, че един от големите бичове на интернет – правилото за промяна на паролата е пълен провал.

Когато поискате или накарате някой да създаде трудна за запомняне парола, доста често той ще запише на хартия, за да не я забрави , но и за да може да я видят другите“, споделя Арън Мартосис от Microsoft на официалния блог на компанията.

Още по-лошо, когато сте принудени да промените паролата си, единственото, което правите е да добавите малко и лесно предсказуемо допълнение към съществуващата парола, така че да не я забравите. 

От години експерти по кибер сигурност и нормални мислещи хора се оплакват, че задължителната промяна на паролите по-скоро не си струва. Microsoft обаче е първата компания, която го признава. Преди две години, Федералната комисия по търговия на САЩ също призова за промяна в практиката. Според нея е необходимо да се преценят ползите и рисковете за организацията от такава политика, както и алтернативни начини за повишаване на сигурността.

Сега Microsoft предпочита да препоръчва на компаниите да използват софтуер за компютърен мениджмънт, а не да разчитат на въображението на своите служители. Имайки предвид, че различните версии на Windows захранват почти 80 процента от компютрите в света, фактът, че Microsoft вижда необходимостта от промяна показва ясно в каква посока ще се развива корпоративното мислене относно въпросите за сигурността на достъпа.