Естествено, мегапопулярната стрийминг услуга си има десктоп приложение за Windows 10, и то не от вчера. Проблемът е, че то е малко тежичко (често заема 200 МВ и повече оперативна памет), а и като цяло не се възползва особено много от специфичните функции, които Windows 10 предлага.

Разбира се, алтернатива има в лицето на т.нар. уеб плейър на Spotify, но там пък зависите от капризите на съответния браузър, в който сте го заредили. Ако е Chrome… ами всички знаем какъв е леко неприятният страничен ефект на Chrome – „яде“ ресурси по-бързо, отколкото Гарфийлд унищожава порции с любимата си лазаня. Нито една от двете опции не ви устройва? Тогава имате нужда от PWA и по-конкретно от Xpotify.

PW… какво?

Ако не сте чували за PWA, това вероятно е, защото този изключително интересен нов формат за уеб приложения тепърва ще набира популярност. Терминът Progressive Web Apps за пръв път беше формулиран през 2015 от дизайнера Frances Berriman и инженера Alex Russell част от екипа, разработващ Google Chrome.

Зад него се крие интересна концепция, която в момента си проправя път като нов, модерен стандарт за уеб-базирани приложения. По нея работят не само Google, но и Microsoft, Mozilla, а дори и Apple не остават безучастни.

На практика PWA са уеб приложения, които обаче „се държат“ като десктоп апликации. Идеята тук е да се комбинира най-доброто от два свята – този на настолните и интернет-базираните приложения в единна платформа.

Точно както вече съществуващите уеб апликации, и PWA се хостват директно от съответните сайтове, с които са асоциирани. Това означава, че разработчиците им могат да ги ъпдейтват директно, направо върху съответния уеб сървър, без да минават през тромавата процедура за изпращане на съответните ъпдейти до различни магазини за приложения. Освен това PWA са на практика универсални и работят върху всички платформи и с всеки браузър.

Когато инсталирате прогресивно уеб приложение, вие получавате същите интерфейсни възможности, както и при всеки настолен еквивалент – home screen, таскбар, десктоп шорткъти, – реално на външен вид за вас, като потребител по нищо не личи, че работите с апликация, която не е локална. Уеб приложението обаче най-често ще се зарежда по-бързо, ще изисква по-малко ресурси и ще предлага офлайн поддръжка, нотификации, синхронизиране във фонов режим и всички модерни функции, които сме свикнали да очакваме от една актуална програма.

Подобни приложения дори могат да управляват локален хардуер като уеб камери и микрофони – разбира се, стига преди това да им дадете разрешение да го правят.

Xpotify – по-добрият начин да слушате музика

Предполагам вече се досещате, че приложението, за което ще стане дума днес, е именно PWA. Или по-скоро интересен хибрид. Повечето подобни апликации като например PWA версията на Twitter се инсталират директно в Chrome. Xpotify обаче можете да свалите директно от Window Store.

След като го инсталирате (то заема едва около 70 МВ дисково пространство за разлика от официалното Spotify настолно приложение, което изисква около 200 МВ), ще можете да го стартирате като всяка друга Windows 10 програма. След което ще установите, че то ангажира и по-малко системна памет.

Разбира се, тук не говорим за драстични различия, но не това е и основният плюс на Xpotify. Най-важното предимство на тази PWA апликация е по-добрата й адаптация към специфичната функционалност на Windows 10 платформата.

Приложението например ви позволява да закачате в менюто Start всяка Spotify песен, албум или плейлиста, които после можете да пуснете с едно щракване на мишката.
Интерфейсът на Xpotify е по-изчистен и добре оптимизиран за използване на Windows 10 устройства със сензорен дисплей като Microsoft Surface например.

Апликацията е визуално по-реактивна от оригиналното Spotify приложение – например фоновете й се сменят динамично с избора на нов албум. Самите анимации при превключване между песни, албуми и плейлисти се усещат една идея по-пъргави и динамични.

Разбира се, Xpotify поддържа и почти всички екстри на официалното приложение, в това число опции за директен контрол, докато е минимизирана в таскбар лентата. Отделно апликацията предлага и много удобен и симпатичен компактен изглед.

Единственото, което й липсва за момента, е поддръжка на офлайн слушане на музика, но тази функция ще ви липсва само ако сте Spotify Premium потребител, често пътувате и нямате достъп до интернет.

Извън това Xpotify e страхотна малка апликация, която е, меко казано, отлична алтернатива на досега съществуващите варианти за използване на Spotify под Windows 10. И при това е дело само на един човек – иранския студент по компютърен инженеринг Mahdi Ghiasi! Удивително!

 

 

Тагове: