Освен че показва липса на оригиналност в наименованието си, Cortana бе закъснелият опит на Microsoft да се включи на пазара на дигитални асистенти. Сега компанията по същество признава провала на тази си стратегия и обяви, че ще ограничи значително поддръжката на Cortana в различни мобилни и умни устройства.

Най-напред сегашните iOS и Android приложения с Cortana вече ще бъдат спрени. Спира и поддръжката на Cortana за умната колонка Harman Kardon Invoke, както и в първото поколение Surface Headphones.

Тези промени трябва да станат през следващите няколко месеца, но вече отбелязват друга важна крачка за Microsoft в опита да позиционира Cortana не като алтернатива на Google Assistant или Alexa, а като по-нишов помощник с акцент върху портативността. Така оттук насетне Cortana ще играе роля в офис пакета Microsoft 365, както и в приложенията Outlook и Teams. Cortana вече няма да предлага разширената функционалност на своя оригинал, която включваше управление на умния дом и музиката, но като предлага по-малък набор от функции, Microsoft ще сe опита да създаде продукт, който допълва по-добре съществуващия софтуер на гиганта, вместо да се конкурира пряко с доказани играчи като Google и Amazon.

Компанията ще предложи ваучери на онези потребители, за които поддръжката на Cortana спира.

Снимка: Microsoft

Виж още: Популярният бенчмарк AnTuTu получи червен картон от Google

 

Тагове: