Microsoft въведе нови тракпад жестове в Windows 8, но компанията ще разшири функционалността им с предстоящото пускане на Windows 10.

В речта си на ежегодната конференция за разработчици и IT професионалисти TechEd Европа Джо Белфиоре от Microsoft демонстрира новите функции на тракпада, които много скоро ще бъдат на разположение за Windows 10 тестери.

"В миналото сензорните подложки за Windows наистина са правени по много различен начин, тъй като ги произвеждаха различни OEM производители", обясни Белфиоре.

Microsoft въведе прецизни сензорни подложки в Windows 8 с помощта на Intel, за да подобри състоянието на хардуера, а сега фокусът се измества върху жестовете в областта на софтуера.

"С Windows 10 добавяме поддръжка за жестов контрол с няколко пръста за нашите активни потребители... което може да ви направи наистина ефективни."

Новите жестове включват действия с три пръста в различни посоки – надолу за минимизиране на всички активни Windows програми и нагоре, за да ги върнете обратно. Интересно допълнение е възможността да използвате жест с три пръста нагоре, за да активирате новата Task View функция на Windows 10.

Ако притежавате Apple лаптоп или настолен компютър с Magic Trackpad, сигурно сте получили дежа-вю, научавайки за Task View функцията на Microsoft. Тя копира досущ Mission Control в OS X – същия жест с три пръста нагоре, показващ активните програми. Microsoft също въвежда жеста с три пръста наляво и надясно, което позволява превключване между активните програми - нещо, което Apple използва, за да ни позволи да се придвижваме между тях, когато са в режим на цял екран.

Истината е, че Microsoft и Apple заимстват десктоп функциите си една от друга през годините. Покойният Стив Джобс безсрамно отбелязваше, че Apple "краде" велики идеи, за да направи своя собствена. Спомняте ли си прословутото му изказване, в което цитира Пабло Пикасо? "Добрите художници копират, великите творци крадат."

Microsoft също подобрява Windows с бързо превключване на множество монитори. Белфиоре демонстрира новия Windows 10 build (9865) със способността да прихващаме прозорци от един монитор към друг. Накрая Белфиоре отбеляза, че компанията "наистина се фокусира върху изглаждането на потребителското изживяване в Windows 10“.

Вижте и видео демонстрацията на Белфиоре:

 

 

Прочетете още: Неограничено пространство за съхранение в "облака" за абонатите на Office 365