Седмица след анонса на Windows 10 кои са малките и не толкова малки промени, с които Microsoft ще се опита да спечели фенове? Голяма част от потребителите все още се мръщят на Windows 8 заради ориентацията към тъчскрийн и дискомфорта при работа с клавиатура и мишка. Точно тези потребители са таргетът на Win10 и ето защо.

 

Explorer има нов Home Screen

 

Windows 10

 

Досега Explorer ви извеждаше в основното меню с устройства – дялове на харда, DVD-та и преди време – флопи дискове. Алтернативата при Win7 е Libraries – меню с папки за документи, музика и картинки, което си прашасва и до днес. В Windows 10 всичко това е заместено с таб, наречен Home. Предпочитани, често отваряни папки и файлове можете да намерите в това меню – всичко, което често използвате и искате да достигате лесно, е там някъде.

 

Вече има място за кошчето в лентата на задачите

 

Windows 10 Start Menu

 

Вместо да ровите из Explorer или да минимизирате всичко, вече можете да наместите кошчето удобно до останалите си преки пътища на Task bar-а или в старт менюто. Тази малка промяна внася доста удобство за потребителите, които често оперират с много файлове и понякога тотално забравят, че този рендър ще им трябва след два дни.

 

Старт менюто е много динамично

Искате старт меню, което заема три четвърти от дисплея? Или малко, дребно меню, което се крие в горния десен ъгъл? Всичко това е лесно за манипулация, тъй като дори лентата със задачите е свободна за модификация, както се вижда от изображението.

 

Windows 10 Start Menu

 

Промени в cmd

 

Command Prompt прозорецът най-накрая ще получи малко внимание в Win10. Функции като поставяне на текст с Ctrl+V, маркиране с Shift+дирекционалните клавиши и други се добавят в малкия черен прозорец – все още като експериментални опции, но най-вероятно ще ги видим и във финалната версия.

Windows 10 Command Prompt

 

Подобрени са командните комбинации за управление на екрана

Виртуалните десктопи са познати на OSX потребителите, но ги виждаме в Windows за пръв път. Новите клавишни комбинации са с тази идея – Windows клавиш+Ctrl+стрелка наляво или надясно сменя между тях, а Win+Ctrl+D създава нов. Win+Tab отваря преглед на задачите – функция, позната от Win7, но след като пуснете клавишите, менюто остава отворено, за да изберете спокойно.

 

Windows 10 Task View

 

Нотификации, Cortana и какво ли още не, което чака на опашката

Бета-версията, достъпна в момента, е лишена от някои от ключовите функции на Windows 10 като Cortana. Виртуалният асистент си стои тихичко в системните файлове. Прозорецът с нотификации също още не е въведен, но тези и други възможности очакваме в потребителската версия, която се очаква да излезе през първата половина на 2015 г.

Изображения: @ExtremeTech