Сбогом на Moto X, да приветстваме Moto Z - за новото си поколение Android флагмани Lenovo ще използва нов бранд, ултратънък дизайн и поддръжка на т.нар. Mods, или модове, които разширяват възможностите на телефона. Такава модификация например е JBL приставката, която дава на Z допълнителна батерия и много по-силен звук. Мод за батерията Incipio пък може да добави още 2200 mAh. Интересен е и модулът, дело на самите Lenovo, който добавя проектор към телефона. Сериозен плюс тук е, че поставянето на модула не изисква изключването на телефона, а става на магнитен принцип и здраво прилепване към гърба на апарата.

 


Със своя профил от само 5.19 милиметра Moto Z наистина е изключително тънък, но начинът, по който е постигнато това, е доста дързък - както Moto Z, така и Moto Z Force нямат стандартни входове за 3.5 мм жак. Вместо това имате USB-C to 3.5 мм адаптер, който е добавен в комплекта.

 

 

Moto Mods определено са израз на новата вълна в дизайнерското мислене и показват, че все повече компании прегръщат идеята за модулните апарати. От Lenovo искат да въвлекат максимално производители в създаването на модули за Moto Z, като правят платформата отворена. В момента се преговаря с над 50 компании, а много от тях са изявили желание. От компанията пък им гарантират, че техните добавки ще са съвместими с телефоните през следващите три години. Освен функционални добавки на пазара ще има и огромен набор от гръбчета за персонализиране.

 

 

Анонсът дойде по време на Lenovo Tech World 2016 в Сан Франциско. А ето и прякото ни вкючване от събитието в България:

 

 


Moto Z има Snapdragon 820 чипсет, 4 GB RAM памет и Adreno 530 GPU, докато софтуерът е Android 6.0.1 Marshmallow. Апаратът ще има своята пазарна премиера от септември, като това важи и за нашия пазар. В Европа няма да е налична версията Z Force, но Moto Z ще се предлага у нас на цена, по-ниска от тази на конкурентните флагмани. Очакванията са за тъмносив цвят (или цветове от по-тъмната гама).

Виж още: Lenovo Phab2 Pro е първият смартфон с Project Tango технологията

Тагове: