Главният изпълнителен директор на Epic Games Тим Суини казва, че наскоро обявената криптовалута, наречена Fortnite Token, е измама и предупреди, че компанията подготвя съдебни действия за премахването й. Създателите на Fortnite Token обаче контрираха, описвайки го като проект, създаден от фенове, „без конкретен собственик или структура на компанията зад него“.

Fortnite Token се появи за първи път в края на 2021 г. и нямаше начин да сбъркате опитът му да се обвърже с мегахитовата игра на Epic.

Въпреки това голямо, ярко F, Fortnite Token поддържаше относително слабо присъствие до днес, когато главният изпълнителен директор на Epic Games Тим Суини очевидно реагира на поканата от 29 май да „започнете да копаете своите NFT творения на сайта на nftoken и да продавате на OpenSea“ и отговори направо: „Това е измама“.

Но вместо да дръпне шалтера и да се оттегли, криптоекипът устоя на позицията си. „Fortnite Token не е проект за измама с криптовалута“, отговори той. „Това е криптовалутен проект, създаден от феновете на Fortnite, управляван от общността, с честно стартиране, без определен собственик или структура на компанията зад него или главен изпълнителен директор, който решава за бъдещето му.“

Суини, който изглежда има много свободно време предвид позицията си на главен изпълнителен директор и главен акционер на многомилиардна компания с доста сериозен правен отдел, прие предизвикателството. „Така не работят търговските марки и авторските права“, отговори той. „Не можете да използвате името и изображенията на Fortnite без разрешение за предлагане на пазара на несвързан продукт.“

Малко след това той се позова на юридическия отдел на Epic, като повтори твърдението, че Fortnite Token е измама, и добави, че „адвокатите на Epic вече работят по въпроса“.

Това обаче не беше краят.

Суини се задълбочи в туитовете на Fortnite Token и отговори с някаква вариация на „това е измама“ на не по-малко от девет от тях, връщайки се още в началото на февруари. И все пак, докато Суини очевидно гледа много негативно на Fortnite Token, ентусиазмът му към криптовалутата като цяло изглежда ненамаляващ.

„Когато се появи нова технология, някои я използват добре, а други я използват зле“, написа той. „Би било ужасно недалновидно да се забрани цяла технологична област поради такава причина.“

Това съвпада с предишната позиция на Суини по темата: през октомври 2021 г. той каза, че макар Epic да няма намерение да включи криптовалута в собствените си игри, „ще приветства игри, които използват блокчейн технология, при условие че следват съответните закони, разкриват техните условия и са оценени по възраст за подходяща група“.

„Като технология блокчейнът е просто разпределена транзакционна база данни с децентрализиран бизнес модел, който стимулира инвестициите в хардуер за разширяване на капацитета на базата данни. Това е полезно, независимо дали конкретна употреба от нея е успешна или неуспешна.“

Позицията на Epic е в рязък контраст с тази на Valve, която през декември 2021 г. забрани „приложения, изградени върху блокчейн технология, които издават или позволяват обмен на криптовалути или NFT“ от Steam.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ню Йорк ограничи криптодобива със закон

 

 

Още от Play