Собственик на Tesla Model 3 от 2018 г. сподели пред CNBC, че изкарва до 800 долара на месец, използвайки колата си за копаене на криптовалута.

Сирадж Равал, който описа колата си като „компютър с колела“, каза, че е включил инвертор в електрически контакт на колата си и го е използвал за захранване на компютър, работещ със софтуер за копаене на биткойни.

Той твърди, че прави между 400 и 800 долара на месец в зависимост от стойността на биткойн и етериум. Въпреки че това може да анулира гаранцията на автомобила му, която покрива батерията до осем години, той вярва, че си заслужава.

„Толкова е лесно да се хакне тази компютърна кола“, възкликва той.

Гордият собственик добавя, че също така е използвал батерията на колата, за да управлява взаимосвързани модули за графична обработка, които копаят криптовалути.

Равал разкрива, че е прекарвал около 20 часа на ден в копаене с батерията на Tesla и че е плаща между 30 и 60 долара на месец за зареждане на батерията.

Крис Алеси, търговец на електрически превозни средства в Уисконсин, коментира пред CNBC, че използването на Tesla за копаене на криптовалути не си струва.

Тъй като е купил своята Tesla преди 2017 г., Алеси получи достъп до безплатната доживотна програма за презареждане на компанията, което означава, че не е нужно да плаща, за да зареди батерията си. Той казва, че използва тази безплатна сила за копаене на криптовалути, но се отказал, защото не е достатъчно печеливша.

„Сработи ли? Да. Изкопа ли нещо полезно, за да може да бъде печеливша идеята по какъвто и да е начин или форма? Не!“, обобщава Алеси пред CNBC за опита си с копаене на monero.

И въпреки растящата стойност на биткойн Алеси изчислява, че нарастващата трудност при копаене означава, че ако той го копае сега, той ще получи около 1 или 2 долара от криптовалутата за 60 часа.

„Защо бихте искали да причините такъв вид износване на кола от 40 000 до 100 000 долара?“, добавя той.

„Трудността е толкова голяма“, казва той и добавя: „Мога да направя повече пари, работейки в Макдоналдс“.

Томас Сомерс - фен на Tesla и копач на криптовалута - казва пред CNBC, че се съмнява в твърдението на Равал, като споделя, че не е мислил, че е възможно да се направи толкова голяма печалба, като се използва колата му за копаене.

Но Равал твърди, че не планира да спира добива на криптовалута с помощта на своята Tesla. В бъдеще той иска да направи колата си напълно автономно роботакси, което копае, когато не е на пътя.

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 

Снимка: Pikrepo

Виж още: Nikola се отказа от иска си за 2 млрд. долара срещу Tesla