ЪПДЕЙТ (18:03): Предоставяме ви и линк към официалното становище на bTV.

 

Потребителите, регистрирали се за услуги на bTV Media Group, получиха тревожно съобщение, в което се посочва, че трето лице е осъществило нерегламентиран достъп до потребителските бази данни. А също че въпросното лице вероятно е получило данни, изисквани при регистрацията за услугите на групата (Voyo, сайтът на bTV).

С други думи съветваме ви скорострелно да смените вашите пароли не само за услугите на bTV Media Group, но и на други web портали и услуги, на които ги използвате за логване.

Виж още: PlayStation 5 не се продава, но продължава да чупи рекорди

Информацията около хака е публична и може да бъде открита в интернет. Според нея защитните системи на bTV Media Group се описват като недостатъчно сигурни, а твърдението на хакера е, че е извлечена информация, съдържаща данни за над 500 хиляди потребители. Той споделя и цената, на която се продава базата данни, цитира техническа информация около процеса на хакване и комуникацията си със системния админ на bTV Media Group.

ЪПДЕЙТ (19:45): Според официален представител на bTV информацията, въпреки че е публично разпространена от хакера, е невярна до голяма степен. В базата данни не е съхранявана банкова информация, номера на кредитни карти, както и лични данни (например ЕГН). Всички пароли са в криптиран вид, но въпреки това като превантивна мярка от медията препоръчват на всичките си потребители да ги сменят.