Apple и Disney са сред групата от водещи компании, които общо са взели назаем един трилион долара, за да се справят с ефектите от пандемията от коронавирус. Става въпрос за средства, събрани само за пет месеца.

Софтуерният гигант Oracle, лидерът в авиацията Boeing и водещият телеком AT&T са взели най-големи заеми, съответно на стойност 25 милиарда, 20 милиарда и 12.5 милиарда долара, от началото на годината, сочат данни на Financial Times. Според ежедневника за периода март – май големите компании са издали корпоративни бондове на стойност 200 милиарда долара, което се случва за пръв път от 1990 г. насам. С тези бондове компаниите на практика взимат пари назаем, плащайки лихви за определен период, докато дългът бъде върнат. По принцип да вземеш заем за трилион долара никога не е евтино, но този път Федералният резерв на САЩ е свалил лихвата върху заемите между 0 и 0.25 процента.

Apple например е издала четири различни бонда с продължителност от 3 до 30 години, а парите са били използвани за изплащане на дивиденти и откупуване на собствени акции.

Виж още: Илон Мъск ще прибере 700 милиона долара от Tesla въпреки изцепките си

 

Тагове: