По традиция, американските космически провали са често срещани: от съмнителното кацане на Луната до поредицата от паднали совалки, Вашингтон, в доста случаи не може да уцели верния комически ритъм. Същото се случи и при дебютния полет на Starliner, когато капсулата претърпя авария и не се скачи с МКС. Въпреки това Starliner все пак ще остане в историята с нещо положително. Машината на Boeing кацна успешно на полигона „Белите пясъци“ в щата НЮ Мексико, с което се превърна в първата американска капсула за превоз на космонавти, кацнала на твърда земя. Преди това капсулите от програмите Mercury, Gemini и Apollo кацнаха на вода или изобщо не стигаха повърхността. Сега Starliner нямаше хора на борда, но NASA пак отчита това като успех.

Starliner не се скачи с МКС както бе предвидено, но въпреки всичко успя да събере ценни данни по време на полета. Екипът преценява, че е получил между 85 и 90 процента от това, което е търсел като информация. Инженерите твърдят още, че са уверени, че могат да поправят грешката, която попречи на скачването. 

Какво ще последва е все още неясно. Boeing и NASA обявиха, че все още подготвят полет на Starliner с екипаж през 2020г., но преди да вземат това решение ще трябва внимателно да получат събраните данни. Все още предстоят допълнителни тестове и това е разбираемо – макар NASA да иска да намали зависимостта си от Русия за транспорта на космонавти, тя иска да е сигурна, че капсули като Starliner са надеждни преди на борда им да се качат хора.

Виж още: Летящата персонална кола на Hyundai ще "кацне" на CES

Тагове: