Новата година идва с нови предизвикателства пред киберсигурността, като може би най-голямото от тях дори не е пряко свързано с технологиите. Лошата новина за сектора е, че към момента няма достатъчно специалисти, които да запълват необходимите позиции.

Технологичната индустрия никога не е изпадала в такава ситуация. От една страна, спецовете по киберсигурност обикновено печелят над 100 000 долара годишно, но, от друга, новите свободни места за тях не се броят на пръсти. Между септември 2017 г. и август 2018 г. компаниите в САЩ са пуснали 314 000 обяви за специалисти по киберсигурност. Ако те се запълнят, това ще увеличи сегашния брой на кадрите в страната, който възлиза на 714 000 души, с над 40 процента. В същото време обаче както в САЩ, така и в световен мащаб се търсят над 3 милиона специалисти по киберсигурност; с други думи търсенето е многократно по-високо от наличните човешки ресурси.

Компаниите се опитват да се справят с това, залагайки по-агресивно на изкуствен интелект и машинно обучение, но това са млади технологии, които сами не могат да решат проблема.

И така, какъв вид кибер таланти търсят компаниите и правителствените организации?

За предпочитане е те да търсят хора с бакалавърска степен по програмиране, компютърни науки или компютърно инженерство. Те също така са съгласни и на академичен профил, пълен с курсове по статистика и математика. Искат и сертификати за киберсигурност и, разбира се, опит в специалности, които страдат от недостиг на персонал, като например откриване на проникване, защита на софтуер и мониторинг на мрежата.

Секторът за киберсигурност обаче е готов да прегърне и хора, които нямат традиционни профили. Повечето от експертите над 30-годишна възраст днес нямат образование по киберсигурност, а мнозина дори нямат компютърно образование. Вместо това пазарът търси повече хора с познания за сегашната среда за сигурност и водени от любопитство и желание да учат и да се развиват.

Обновете вашия Windows и Office със специалните оферти на GoodOffer24

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards

Оцени:
Рейтинг: 4
Най-четени
Всички

Добри новини за собствениците на Huawei смартфони

179 | 21.05.2019
Още от Tech

Как да възстановиш изтритите от баба ти снимки от бала

0 | 22.05.2019