Лари Теслър, компютърен учен, който е най-известен със създаването на прочутите концепции за компютри cut, copy и paste, почина в понеделник на 74 години.

Теслър е роден през 1945 г. в Ню Йорк и учи компютърни науки в Станфорд. След като работи в изследванията на AI, той се присъединява към изследователския център на Xerox в Пало Алто (PARC) през 1973 г., където разработва командите за изрязване, копиране и поставяне на текст и файлове. По-късно концепциите ще се превърнат в инструментални елементи за изграждане на потребителски интерфейс както за текстови редактори, така и за цели компютърни операционни системи.

PARC е най-известен с ранната си работа върху графични потребителски интерфейси и как да ги навигирате с мишка - и тъй като съоснователят на Apple Стив Джобс вижда това ранно проучване, той го използва като вдъхновение за разработване на по-добри версии на идеите за продуктите на Apple. Теслър беше част от посещенията на Джобс в Xerox и той разказва няколко истории във видеото по-долу:

Teслър също лансира концепция, наречена „безрежимни“ изчисления, което е идеята, че програмата не трябва да има различни „режими“, при които потребителските действия правят различни неща въз основа на който и режим да се намирате. В личния уебсайт на Teслър се твърди, че той и неговият колега Тим Мот са разработили идеята, докато са работили в PARC върху редактора на текст Gypsy.

През 1980 г. Teслър се присъединява към Apple и работи в компанията до 1997 г. Работил е върху редица продукти, включително Macintosh, QuickTime, Lisa и таблета Newton. (Macintosh и Lisa бяха първите персонални компютри, които популяризираха операциите cut, copy и paste благодарение до голяма степен на участието на Teслър.) През 1993 г. той се издига до ролята на главен учен - роля, която също е заемана от Стив Возняк.

Виж още: Instagram ни показа още една нова функция

Тагове: