Усвояването на отворения видео кодек AV1 е бавно, като големите доставчици на видео по-скоро чакат по-широка поддръжка на устройства. Нещата може да се променят през следващите месеци, защото както компаниите за потребителска електроника, така и доставчиците на чипсети са готови да въведат нов хардуер с естествени възможности за декодиране на AV1.

Главен играч сред тях е Qualcomm, който планира да добави поддръжка за AV1 към предстоящия си флагмански мобилен процесор Snapdragon, научи сайтът Protocol от източник, който е виждал спецификации за чипа.

Вътрешно известен като SM8550, чипът се очаква да бъде представен най-рано в края на тази година, което означава, че не трябва да очакваме телефони, захранвани от него, до 2023 г. Ускорителят за видеообработка Adreno на чипа ще поддържа собствено AV1 декодиране, нещо, което никой от предишните чипове на Qualcomm не е предлагал.
Това изключва всякакви големи промени, като източникът предупреждава, че нещата могат да се променят, преди чипът действително да влезе в производство.

Генералният мениджър на Qualcomm Mobile Алекс Катоузян по-рано каза пред сайта AnandTech, че компанията не е успяла да добави поддръжка на AV1 към съществуващите си чипове поради дългите цикли на планиране на компанията, но че ще добави поддръжка „навреме“.

Qualcomm не е единствената компания, която иска да разшири хардуерната поддръжка за AV1. Отвореният видеоформат, който беше пуснат за първи път през 2018 г., непрекъснато набира скорост. Samsung обяви миналия месец, че новият му чип Exynos 2200 „интегрира енергоефективен AV1 декодер, позволяващ по-дълго време за възпроизвеждане“. MediaTek и Broadcom пуснаха чипсети с поддръжка на AV1 декодиране. Google се готви да представи нова версия на своя Chromecast с адаптер за поточно предаване на Google TV, способен да възпроизвежда AV1 потоци. Google също така настоява производителите на телевизионни и стрийминг устройства да добавят поддръжка на AV1 към своите комплекти, като го направи изискване за своята Android TV платформа миналата година.

Натискът на Google за увеличаване на поддръжката на AV1 е двустранен, тъй като YouTube сега също изисква от производителите на устройства да внедрят AV1, за да получат достъп до 4K стрийминг. Последното беше част от битка между Google и Roku. Двете компании всъщност не обясниха как са разрешили различията си, но няма да се изненадаме, ако Roku ще добави поддръжка на AV1 към всички нови устройства, съвместими с 4K тази есен.

По-голямата част от стрийминг устройствата, които излизат тази година, ще поддържат AV1.

AV1 набира сила отдавна. Експертите в индустрията са разочаровани от бавния напредък на AV1 от известно време, особено като се има предвид широката подкрепа, която кодекът получи на хартия. AV1 е разработен от Алианса за отворени медии: 6-годишен индустриален консорциум, който включва компании като ARM, AMD, Microsoft, Mozilla и много други.

Въпреки това с изключение на YouTube, Netflix е единствената голяма услуга за стрийминг, която приема AV1. Твърди се, че Disney, която е свързана с AOM чрез Hulu, все още е във фаза на проучване. HBO Max също не го използва, като говорител каза на Protocol, че продуктовият екип на WarnerMedia „активно оценява и наблюдава него и други технологии за кодеци, когато се появяват“. Дори Snap, който се присъедини към алианса наскоро, все още няма график за действително използване на AV1.

Снимка: Michael Dziedzic/Unsplash

Виж още: Филмите на Marvel скоро изчезват от Netflix