През 2020 г. Apple развълнува технологичния свят, като обяви първия си чипсет М1, базиран на ARM архитектура. Оттогава Apple внедри М1 в своите лаптопи и чипът се превърна в истински хит на пазара.

Ето защо е логично водещ производител като Qualcomm да не наблюдава Apple безучастно. По-рано тази година производителят закупи компания на име Nuvia с намерението да създаде конкурент на М1 за Windows. Сега Qualcomm се чувства достатъчно уверен, за да посочи премиерен прозорец на своя все още необявен чип.

Конкурентът на М1 трябва да се появи в следващите девет месеца, като най-напред ще стане достъпен за тест от производителите на хардуер. Първите комерсиални продукти с чипа трябва да се появява едва през 2023 г.

Разбира се, към този момент Apple не само ще е пуснал още повече продукти с М1, но и най-вероятно ще има негов наследник в лицето на М2. По този начин Apple ще води с едно поколение пред Qualcomm.

Въпреки това Qualcomm не се притеснява и твърди, че иска да бъде лидер при производителността и живота на батерията. Засега е рано да кажем дали компаниите ще преработят своите програми, за да работят на ARM чип, както и дали Qualcomm изобщо може да постигне тази амбициозна цел, предвид че Apple има такава сериозна преднина към момента.        

Снимка: Qualcomm

Виж още: Заръка от Белия дом ограничава Intel в производството на чипове

 

Тагове: