Русия публикува списъка си с марки за „паралелен внос“ в началото на май в отговор на непрекъснато увеличаващи се западни санкции и напускането на безброй технологични компании след нахлуването на руската държава в Украйна. Системата позволява на руските компании да купуват ограничени стоки извън Русия, при условие че са придобити законно в страната, от която се купуват.

Това е доста странна система, която може да се обясни с конкретен пример: продуктите на Apple вече не се продават в Русия, но руските търговци на дребно, които искат да продължат да продават Mac и iPhone, имат разрешение за паралелен внос, закупувайки продукти на Apple от доставчици в други държави. Руските предприятия не могат да придобият устройства с руски формат директно от Apple, но те могат да се обърнат към трети страни, базирани в Китай, Сърбия или т.н., и по този начин да се запасят. Проблемът е, че тези устройства ще бъдат създадени за китайски и сръбски потребители - и някои детайли са различни - като например техните клавиатури.

Същевременно договорите, които руските правителствени служби имат със своите служители, изискват всеки да получи работна станция с клавиатура с познато руско оформление. Когато голяма част от двата милиона клавиатури, които Русия внесе през първата половина на 2022 г., не идва с това разположение, те стават безполезни за целите на правителствената работа. Тази ситуация може да се влоши; експертите прогнозират, че неруските клавиатури ще съставляват 10% от използваните в страната до края на годината.

Поне един сегмент от руската икономика се възползва от хаоса на клавиатурата. Търсенето на лазерно гравиране на клавиатури се удвои през последните месеци, за да конвертира такива с турски и арабски оформления в руски кирилица. Руското министерство на промишлеността и търговията всъщност препоръчва това като решение в отговор на първоначалния недостиг. Разбира се, това вероятно ще анулира гаранцията на каквото и да е устройство, по което е било работено с лазери.

Глобалните санкции срещу руската икономика превърнаха това в период на сериозно предизвикателство за руските технологии, след като страната беше принудена бързо да се раздели с огромен брой западни компании, на които се разчита от десетилетия. Друг доклад на „Комерсант“ от юни показа, че за 60% от лаптопите, които страната в момента внася, изобщо няма ОС за тях, докато през последните седмици руските разработчици на игри настояват правителството да финансира „национален гейм енджин“, който да замени популярните Unreal и Unity.

Снимка: Unsplash

Виж още: Умна руска подводница може да стартира нова Студена война в международни води