Според Intel глобалният недостиг на полупроводници може да продължи до 2022 или 2023 г.

През изминалата седмица, по време на дискусия за приходите през второто тримесечие Пат Гелсингер - главният изпълнителен директор на компанията - каза, че тъй като изчислителната техника и технологиите, базирани на изкуствен интелект, се разпространяват с повишени темпове поради продължаващата пандемия, на веригата за доставки на полупроводници ще отнеме няколко години, за да навакса търсенето в епохата на масовата дигитализация.

„Въпреки че очаквам недостигът да намалее през втората половина, ще отнеме още една до две години, преди индустрията да успее напълно да навакса търсенето“, сподели Гелсингер. Според него проектите в  държави като Ирландия и Израел, както и в американските щати Орегон и Аризона са чудесна инвестиция в бъдещето, но също така се предприемат и действия „за да намерим иновативни начини за намаляване на индустриалните ограничения“.

Гелсингер признава, че има още работа, преди недостигът на полупроводници да остане в миналото. Въпреки това той очаква PC пазарът да се разшири, тъй като хората се обръщат към компютрите, за да изпълняват ежедневните си задачи.

„Докато имаме работа, правим стъпки, за да обновим нашия производствен капацитет. 7nm прогресира много добре“, похвали Гелсингер. „Стартирахме нови иновативни продукти, създадохме Intel Foundry Services и направихме промени в работата и организацията, за да поставим основите, необходими за победа в следващата фаза на голямата история на нашата компания.“

Недостигът на полупроводници засегна множество индустрии, включително производството на игрови конзоли. Това е и причината, поради която милиони имат затруднения при закупуването на Nintendo Switch, PlayStation 5 и Xbox Series X|S в магазина или онлайн. Освен това Nvidia заяви, че ситуацията ще забави производството на графични процесори до края на годината.

През юни американският Сенат прие законодателство, целящо да облекчи ограниченията, за да гарантира, че чиповете са по-широко достъпни. Законопроект сега отива в Камарата на представителите.

Снимка: Max Pixel

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността