Финландската телеком група Nokia отправи официална оферта към френско-американския си конкурент Alcatel-Lucent, която е оценена на 15,6 милиарда евро. Информацията идва от AMF, органа на френските финансови пазари.

При успех придобиването ще създаде най-големия в света доставчик на мрежово оборудване за телекоми. Кандидатурата на Nokia бе одобрена от френското правителство миналия месец, след като вече получи всички необходими одобрения от регулаторните органи в САЩ. Nokia очаква да финализира придобиването на Alcatel-Lucent в началото на следващата година. Alcatel-Lucent е излизала на печалба само една година от създаването си през 2006 г.

След като Nokia продаде телефонния си бизнес на Microsoft, компанията се концентрира върху мобилните мрежи в Европа, където Alcatel-Lucent е слаба. От своя страна френско-американската компания е добре позиционирана на пазара в Северна Америка. В крайна сметка сливането на двете компании ще им позволи да засилят позициите си на пазара на фона на нарасналата конкуренция от страна на силни играчи като китайската Huawei Technologies. То остава да бъде одобрено от акционерите на двете компании, което се очаква да стане без проблеми.

 

Прочетете още: Потребители се оплакват от изключващи се iPad Pro

Тагове: