Слуховете витаеха из интернет, но вече можем да го обявим официално – Nokia продава HERE, картографската си услуга, на немски автомобилен консорциум, съставен от Audi, BMW и Daimler. Информацията беше обявена от Nokia, а сумата по сделката е 2.8 млрд. евро. Според Android Central, които разпространиха информацията, една от причините за продажбата на картографската услуга е желанието на финландците да се съсредоточат върху интеграцията на Alcatel-Lucentкомпанията, която придобиха за 15.6 млрд. евро.

Причината, поради която HERE беше толкова апетитна хапка за германските компании, но и за Uber, е високото качество на услуга. Чрез нея може да се осъществява картографиране в реално време, което ще помогне за развитието на самоуправляващите се автомобили, а споменатите производители ще могат да интегрират и множество други услуги във возилата от ново поколение. Очаква се сделката да е напълно финализирана през първата половина на 2016 година.

От екипа, който работи по HERE, обявиха, че продажбата няма да засегне приложенията за Android, iOS и Windows Phone. Според него наличието на навигационните програми ще е допълнителна възможност за споменатите автомобилни производители да предложат услуги, излизащи извън пределите на автомобила.

Ето защо всички искат да купят картографския бизнес на Nokia

Тагове: