Знаете ли, че приложенията на Apple вече не са толкова доминиращи в App Store? За това има добра причина. Apple потвърди, че е променила алгоритъма в дигиталната платформа през юли, така че нейните собствени приложения да не излизат винаги в първите резултати.

За доста дълъг период приложенията на Apple бяха в челните редици на App Store при търсене с основни термини, дори когато дадено приложение изобщо не е свързано с търсенето. Например понякога се налагаше да минете през 14 приложения, докато стигнете резултат с името podcast, създаден от трета страна. Apple оправдаваше това с комбинацията от популярност на приложенията и тяхното групиране по разработчик.

Злите езици обаче говореха, че причината всъщност е желанието на Apple да фаворизира своите приложения. Така в един момент Spotify излизаше едва на 23-то място при търсене за music. Когато бе в конфликт с Apple Music. 

Apple не е единствената технологична компания, която търпи обвинения в монопол и злоупотреби. Регулатори няколкократно разследваха Google за това, че предпочита собствените си продукти в резултатите на търсачката. Върховният съд на САЩ също обвини Apple, че злоупотребява с монопола си върху разпространението на iOS приложения, на което Apple отвръща, че App Store не е монопол.

Виж още: Развлеченията в App Store с рекордни приходи

Тагове: