Amazon обяви, че ще разследва информация, според която неговият хардуерен доставчик Foxconn е нарушил трудовото законодателство, като изисква от непълнолетни работници извънредни и нощни смени. Китайската компания произвежда Amazon Echo и Kindle за Amazon.

Изглежда става въпрос за младежи на възраст между 16 и 18 г., които биват наети като стажанти, но всъщност използвани като работници. Китайското трудово право разрешава ученици над 16 г. да работят в заводи, но забранява извънреден и нощен труд.

В същото време обаче на място ситуацията често пъти е доста различна. Младежите са принуждавани да работят допълнително под заплаха от изгонване, освен това получават ниска надница и минимални бонуси. Foxconn признава, че проблемът съществува и в техните заводи и че в миналото слабият надзор от страна на мениджърите на място е позволил подобни случаи. Още през 2017 г. компанията бе уличена, че кара ученици да работят допълнително, за да сглобяват iPhone X. Тогава Apple изпрати свои наблюдатели в завода и практиката бързо бе прекратена.

Сега подобна позиция заема и Amazon, чийто екип вече е пристигнал в Китай, за да разследва обвиненията. Foxconn e основен доставчик на много американски компании, така че компанията има много да губи от подобни петна по своята репутация.

Виж още: Това са ключовите думи, които изваждат YouTube клиповете на преден план

 

Тагове: