Visa и MasterCard, двете най-големи услуги за онлайн разплащания, създадоха нов стандарт, който на практика прави мобилните платежни операции безплатни. Това е добра новина за търговците и лоша новина за Google, които съвсем наскоро стартираха своята услуга за разплащания Android Pay. 

От една страна, това може да означава, че търговците ще бъдат по-склонни да приемат новата платежна система поради липса на скрити такси. От друга страна, това означава, че Google няма да има "функция", която Apple Pay има: парче от всяка сделка с извършено плащане.

Новият стандарт на Visa и MasterCard използва символи вместо предаване на актуална информация на потребителите. Той също прави услугата безплатна. Това не само премахва проблемите със сигурността, но и елиминира нуждата от обработка и съпътстващите я такси.

Тъй като Apple Pay предшества Android Pay, услугата на Apple е могла да се възползва от много по-добра сделка за себе си. Благодарение на това Apple печели по 0.15% от всички транзакции с кредитни карти и половин цент „данък“ при покупка с дебитни карти. Това е един аспект, от който Google ще се лиши, но може в крайна сметка да бъде нещо добро в дългосрочен план.

Има и други начини, чрез които Google и други мобилни платежни услуги могат да печелят пари, като новият стандарт не изключва възможността за налагането на такси за пускане на пазара или лицензиране. Това може да бъде начинът, с който Google ще се възползва директно от Android Pay. Просто няма да бъде по метода на „дойната крава“, както при Apple Pay.

 

Прочетете още: Google определя споровете с ЕС като недоразумения и разлика в културните ценности