Първата цел на Google за новообявената платформа ARCore изобщо не е скромна. Компанията иска да види в експлоатация цели 100 милиона Android смартфона с поддръжка на добавена реалност.

Обявена по-рано тази седмица, ARCore е AR платформа без нуждата от допълнителни камери и пространствени сензори. Тя ще работи с модели като Google Pixel и Galaxy S8 и поддържа установени софтуерни стандарти като Java, Unity и Unreal.

"Целта ни е да направим добавената реалност широко разпространена за Android както за потребителите, така и за разработчиците", казва Клей Бейвър, вицепрезидент на Google по въпросите на AR.

Той посочва, че с присъщата си визия гигантът отново е изпреварил събитията.

"Първият софтуерен пакет за Project Tango бе пуснат още през 2014 г. Смятахме, че добавената реалност, базирана на смартфони, ще стане важна още преди години", припомня Бейвър.

ARCore очевидно се очертава като отговор на ARKit на Apple, но целта на Google е платформата да се превърне в много повече.

"Смятаме, че технологията вече е готова, и искаме до няколко месеца 100 милиона телефона с Andrоid да имат достъп до нея."