Microsoft обяви линията от компютри с Windows 11 с Copilot+, които ще имат Recall - функция, която прави скрийншоти на всеки няколко секунди, криптира ги, запазва ги и използва изкуствен интелект, за да позволи на потребителите да търсят в тях конкретно съдържание, което е било разглеждано в приложения, уебсайтове, документи и т.н.

Какво може да се обърка?

"След като откриете снимката, която търсите в Recall, тя ще бъде анализирана и ще ви предложи възможности за взаимодействие със съдържанието. Какви действия можете да предприемете, зависи от съдържанието и възможностите на доставчика на чат в Copilot в Windows. Например може да маркирате блок от текст и да решите да го обобщите, да го преведете или да го отворите с текстов редактор като Word или Notepad. Ако маркирате изображение, ще можете да го редактирате или да използвате вашия доставчик на чат в Copilot в Windows, за да намерите или създадете подобно изображение", обяснява Microsoft.

"Recall също така ще ви даде възможност да отворите снимката в оригиналното приложение, в което е била създадена, а тъй като Recall се усъвършенства с течение на времето, тя ще отваря действителния документ, уебсайт или имейл източник на снимката на екрана."

Това са най-съществените подробности, свързани с тази нова функция (както е посочено от Microsoft):

Снимките на екрана се съхраняват само на устройството и са защитени "чрез криптиране на данните на вашето устройство и (ако имате Windows 11 Pro или корпоративен Windows 11 SKU) BitLocker".

Снимките на екрана не се изпращат на Microsoft и не се използват от него за таргетиране на реклами.

Снимките на екрана са достъпни само за лицето, чийто профил е използван за влизане в устройството. Ако двама души споделят едно устройство с различни профили, те няма да имат достъп до скрийншотите на другия. Ако използват един и същ профил за влизане в устройството, те ще споделят историята на скрийншотите.

Специалистите по сигурността и защитата на личните данни, които са свикнали да разглеждат технологичните решения и новите функции през призмата на хакерите, обаче веднага посочиха възможните им недостатъци.

Така например Кевин Бомонт смята, че функцията ще бъде от полза за престъпниците, използващи зловреден софтуер за кражба на информация. "Цялото това нещо е наистина ужасна идея, която ще позволи на изкуствения интелект да даде свръхмощ на измамниците - просто откраднете базата данни на Recall вместо само локалната база данни с пароли на браузъра", отбелязва той.

Дори и базата данни да не може да бъде извлечена, съществуват крадци на информация, които използват оптично разпознаване на символи (OCR), за да извличат чувствителен текст от изображения/скрийншотове. Бомонт също така посочи, че макар Recall да може да бъде изключен, той може да бъде тайно включен от хакерите с помощта на Powershell.

"Microsoft измисли нов кошмар за сигурността с помощта на Copilot, който несъмнено ще доведе до увеличаване на измамите за потребителите и други беди за бизнеса", смята той.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха натриева батерия, способна да се зарежда бързо само за няколко секунди