Nvidia вкарва тежката артилерия в битката с COVID-19. Новата поредица суперкомпютри на Nvidia, задвижвани с изкуствен интелект, ще бъде изпратена в националната лаборатория „Аргон“, където ще помогне на американски учени да правят тестове за лекарства срещу коронавируса много по-бързо, отколкото биха могли досега.

DGX A100 е третото поколение суперкомпютър с AI на Nvidia. Той има пет петафлопа изчисителна мощност благодарение на 8 от новите графични ядра Ampere A100 Tensor. Едно такова ядро може да предложи мощност и капацитет, сравними с тези на цял дата център, твърди Nvidia.

Машините ще обработват модели симулации, помагайки на учените в изследването на нови лечения и ваксини, както и за изучаването на разпространението на вируса.

След като бъде инсталиран в лабораторията, компютърът ще може да тества 1 милиард лекарства за по-малко от 24 часа. Без неговата помощ на учените ще бъде необходима близо година за същото.

Nvidia вече успява да намали времето за анализ на целия човешки геном от 30 часа на по-малко от 20 минути, така че включването на този суперкомпютър представлява важна крачка напред.

Виж още: Star Wars събра всички генерации в едно могъщо видео (ВИДЕО)