NASA официално показа новия суперкомпютър на име Aitken. Той използва модулен дизайн, който го прави по-икономичен и в същото време позволява на учените да извършват комплексни симулации по-бързо.    

Машината има теоретична производителност от 3.69 петафлопа и има 221 ТВ стордиж. Тя се захранва от 46080 ядра и второ поколение процесор intel Xeon. За да бъде охлаждан този звяр, компютърът ще бъде снабден със специална система, която е оптимизирана за околната среда в щата Калифорния. Тя използва комбинация и от въздух, вентилатори и циркулираща вода, за да премахва топлината от компютъра. Тази от система е само един от общо 16 модула, които могат бързо да бъдат инсталирани. Идеята е базирана на прототип на NASA, наречена Electra, който агенцията построи през 2016 г. За миналата година този прототип е спестил 2 милиона kWh ток и милиони литри вода за охлаждане.

Новият суперкомпютър ще бъде използван от над 1500 учени и инженери от цяла Америка, които работят по напреднали проекти като симулиране вътрешността на Слънцето. NASA ще впрегне неговата мощност и в моделиране и симулации на предстоящо кацане на Луната в рамките на проекта Artemis, който е топ приоритет за агенцията.       

Виж още: Ето причината, поради която Илон Мъск иска ядрен удар по Марс