Когато обяви, че купува компанията ARM миналата година, Nvidia предупреди, че сделката може да се забави повече, отколкото е очаквала. Едва ли обаче някой в щабквартирата на Nvidia си е представял, че става въпрос за толкова сериозно отлагане, което дори може да постави под въпрос самата покупка. Това е така, защото английският регулатор по пазарите и конкуренцията обяви, че ще продължи да разглежда сделката от опасение, че придобиването на ARM може да даде на Nvidia силата умишлено да задушава иновациите.

Според регулатора контролът на Nvidia върху ARM може да създаде сериозни проблеми на конкурентите на Nvidia, като ограничи достъпа им до ключови технологии. На свой ред крайните потребители така могат да не получат нови продукти или да плащат по-високи цени. Комисията твърди, че обещанието на Nvidia да осигури прозрачен режим на лицензиране не е достатъчно и дори Nvidia да се съгласи да продаде част от интелектуалната собственост на ARM, проучването на сделката трябва да продължи.

Нещо повече, Лондон се притеснява, че покупката на британска фирма от американска компания може да има отражение върху националната сигурност на страната. Така оттук насетне сделката ще бъде гледана под лупа както от гледна точка на свободния пазар, така и на националната сигурност.

Към момента Nvidia разполага със срок до 2022 г. да удовлетвори изискванията на британските власти.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници

Още от Play