Китай вече е дом на широка технология за разпознаване на лица, използвана за идентифициране на престъпници, наблюдение на ученици и студенти и дори позволяваща на гражданите да купуват билети за влак.

В опит да обогатят своя арсенал за наблюдение учени от страната са разработили 500-мегапикселова камера за разпознаване на лица, способна да заснеме "хиляди лица на стадион с перфектни детайли и да генерира данни за тях в облака, докато локализира конкретна цел на мига".

Услугата, базирана на облачен AI, е разработена в сътрудничество между намиращия се в Шанхай университет "Фудан" и Института по оптика, фина механика и физика в Чанчун, съобщава Global Times.

За "суперкамерата" се казва също, че има възможност да снима панорамни снимки с ясно изображение на всяко човешко лице - нещо, което може да бъде използвано в изключително препълнени обществени места.

Системата за разпознаване на лица е създадена, като се има предвид националната отбрана, военна и обществена сигурност, се казва в доклада, като се добавя, че може да "служи като пазач на военни бази, сателитни бази и национални граници, за да предотврати навлизането или излизането на подозрителни хора и предмети".

Новината идва в момент, в който технологиите за разпознаване на лица са обект на нарастващ дебат сред групите за граждански свободи и законодателите по целия свят.

Китайските градове са най-наблюдаваните в света, с приблизително 200 милиона камери за видеонаблюдение, които наблюдават местните жители - цифра, която се очаква да нарасне с 213 процента до 2020 г. до 626 милиона.

Не е тайна, че Китай се старае да разработва национална система за социален кредит, която използва методология за класиране на поведение, базирана на репутацията, за да оцени своите 1,4 милиарда души и милиони предприятия.

Виж още: Английската полиция продаде конфискувани биткойни за повече, отколкото струват