Ню Орлиънс е най-новият град, станал жертва на кибератака, и изглежда, че положението е по-лошо от обикновено. Градът обяви извънредно положение и затвори повечето от компютърните си системи след откриване на подозрителна активност, включително рансъмуер и поредица от фишинг имейли. Не е ясно дали този рансъмуер е компрометирал някакви системи, въпреки че кметът на града заяви, че не е имало искания за откуп или доказателства, че служителите са били подмамени да предават данни за своите служебни профили.

Длъжностните лица изпълняват повечето услуги на хартия, докато не бъде сметнато за безопасно компютрите да се върнат онлайн. Градът добавя, че комуникациите на спешните служби все още са активни и че все още може да получат кадри от камери за обществена безопасност, ако има някакъв инцидент.

Не е ясно кога компютрите ще се върнат онлайн, кога ще бъде премахнато извънредното положение или кои са виновниците. Атаките с искане на откуп като тези, които използват рансъмуера SamSam, често са дело на изнудвачи, които се надяват на неочаквана печалба. Властите в Луизиана вече трябваше да затворят Службата си за моторни превозни средства за дни през ноември, въпреки че в крайна сметка системата се върна онлайн, без да се съобразява с исканията на нападателите.

Градът отбеляза, че устойчивостта на администрацията към фишинг схеми вероятно е резултат от обучението по сигурност, което започна през есента. Директорът по вътрешната сигурност Колин Арнолд добави, че злополучното преживяване на Ню Орлиънс с природни бедствия като урагана Катрина също означава, че той е готов да работи офлайн. В този смисъл кибератаката може да служи като пример за това, как да се справим с големи инциденти със сигурността.

Виж още: Сериозни обвинения срещу Apple и Samsung. Опасни ли са телефоните в джоба?