Американски адвокати заведоха ново дело срещу Apple и Samsung по обвинение, че техните смартфони излъчват прекалено висока радиация. Според кантората FeganScott радиационните нива от модели като iPhone 7 и Galaxy S8 надхвърлят повече от 2 пъти допустимите нива, съобщава Phonearena. Това означава, че ако потребител постави подобен телефон в джоба на ризата или панталоните си, той ще бъде подложен на повече радиация, отколкото допускат здравните регулатори.

В делото са споменати общо 11 телефона, които надхвърлят законния лимит. Въпросът е, че досега производителите са се измъквали от тези обвинения, защото законовите ограничения са създадени през 90-те години, когато повечето хора са носели своите телефони на колана си; следователно дистанцията от 25 мм от кожата на човек е била спазена.

„Телефоните на Apple и Samsung промениха начина, по който живеем. Деца, младежи и възрастни ги използват да играят, четат имейли и вършат работа. Поради това те носят тези устройства в джоба си по цял ден“, се казва в изявлението, според което 29 процента от американските младежи спят с телефона в леглото си.

„Производителите ни казват, че това е безопасно и затова решихме да тестваме нивото на радиация и да видим дали са прави, но те не са прави. Потребителите заслужават да знаят истината“.

Сред другите модели, тествани в рамките на иска, са iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone XR, Galaxy S8, Galaxy S9 и Galaxy S10.

Виж още: Дебютът на Snapdragon 865 в Geekbench вдига очакванията

Тагове: