Според доклад на Организацията на обединените нации, фактът, че повечето гласови асистенти са полово определени като млади жени, засилва вредните стереотипи, че жените са послушни и готови на всичко, за да се харесат, дори когато са наричани с  ​​неприлични имена.

Докладът „Намаляване неравенството между половете по отношение на дигиталните умения чрез образование“ призовава компании като Google, Amazon, Apple и Microsoft да спрат да правят гласовите си асистенти жени по подразбиране.

„Би било още по-добре да ги направим без полова принадлежност“, се казва в доклада. Google вече даде пример като вместо да категоризира гласовете като принадлежащи на жена или мъж, просто ги раздели на „червени“ и „оранжеви“. ООН също така призовава технологичните компании да се справят с различията в дигиталните умения на двата пола. 

Виж още: I’ll be back! Първи тийзър на Terminator: Dark Fate (ВИДЕО)

Това не е първият случай на „дискриминация“ по полов признак спрямо AI. Но според доклада, „покорността на асистента на фона на насилието над жените остава непроменена“. Документът включва диаграма, показваща как четирите водещи гласови асистента на AI реагират, когато ги наричат „горещо, красиво, развратно или „непослушно момиче“. По-често, отколкото бихте предположили, те изразяват благодарност. В други случаи те отговарят с шега или твърдят, че не разбират.

Въпросът ще стане още по-актуален, тъй като ролята на AI в нашия живот става все по-осезаема. Според доклада, гласовите търсения към момента представляват близо една пета от търсенето през смартфон. Предвижда се броят им да достигне 50% до 2020 г. Както посочват от ООН, хората ще водят повече разговори с дигитални асистенти, отколкото със съпругата си - надяваме се, че те ще се отнасят с уважение и към двете.