Патентите тролове не са нищо ново и вероятно съществуват още от момента, когато става изгодно да съдиш с повод и без повод за нарушени патенти. Практически всяка една голяма компания е ставала обект на такива дела, а нов иск срещу Apple може да се окаже един от най-странните в това отношение, пише Slash Gear.

Той е заведен от тексаската компания Corydoras Technologies, LLC и нейният проблем е, че всички iPhone апарати, както и някои iPad модели могат да се използват за обаждания, да правят селфита, да провеждат видеоразговори и да блокират входящи обаждания; с други думи всичко, което прави един смартфон умен.

Мащабният иск включва всички телефони от iPhone 4 насам и всички iPad модели от 2 до iPad Pro, които са посочени в нарушение на шест патента, свързани с функционалността на устройствата. Същата компания вече е завела подобно дело срещу Samsung през март, така че очевидно е постоянна в намеренията си. Самата Corydoras Technologies, LLC не използва уж запазените патенти от нея в нито един собствен продукт и е самото определение на патентен трол.

Случаят наистина е нелеп, но показва нестабилното състояние на патентната система в САЩ, която позволява искове на тази тема да се завеждат практически непрекъснато.

Виж още: Нови снимки на калъф за iPhone 7 и заден панел с по-голям отвор за камерата с изпъкнало стъкло