Apple отнесе доста критики, че през 2014 г. продължи да продава iPhone-и и iPad-и само с 16GB място за съхранение. Тъй като актуализацията до iOS 8 отнема малко над 3GB, потребителите недоволстват, че са останали с крайно недостатъчно място в устройствата си, които на всичкото отгоре нямат и слот за карти памет. Стигна се до там, че клиенти във Флорида са подали съдебни искове срещу компанията.

В правната жалба, подадена вчера в Калифорния, жителите на Маями Пол Оршан и Кристофър Ендара казват, че 16GB-вите iPhone-и и iPad-и, които са купили, имат по-малко от официално обявеното количество използваема памет.

"Грешните интерпретации и бездействия на Apple са измамни и заблуждаващи, защото те пропускат съществени факти, които средностатистическия потребител ще вземе предвид при обмислянето на решение дали да закупи продукт на компанията", се казва в жалбата. „Звучи иронично когато Apple хвали iOS 8 като „най-голямата“ iOS актуализация досега. Разбира се, Apple не назовава точния размера на iOS 8 в своите многотомни маркетингови материали, възхваляващи добродетелите на iOS 8."

В приложената таблица може да видите, че „загубите на памет“ в някои от 16GB-вите устройствата на Apple (с инсталиран iOS 8) варират от 18.1 до 23.1%.

с

 

"С помощта на тези остри бизнес тактики, [Apple] дава по-малък капацитет за съхранение от този, който рекламира, само за да предложи продажба на устройства с по-голям капацитет в отчаян момент за потребителя - например когато той се опитва да запише видео или да направи снимки на своето дете или внуче, баскетболен мач или сватба“, се казва още в съдебния иск. „За да докажем това, всеки гигабайт за съхранение в устройствата на Apple, събира около 400-500 снимки с висока резолюция."

Apple не коментира това оплакване, но компанията е била съдена по подобни случаи и преди (през 2007г.), най-вече заради размера на рекламираното място за съхранение в iPod Nano. Голямата разлика е, че жалбата е подадена заради 8 GB IPod Nano, който всъщност има 7.45GB използваемо пространство за съхранение, което представлява само на 7,5% разлика.

 

Прочетете още: Apple вече връща парите за дигитална стока от iTunes и App Store до 14 дни след закупуването й