Концепцията за модулен смартфон на Phonebloks наистина привлече вниманието на света, след като дори от Google взеха присърце този проект и стартираха Project Ara, в който Phonebloks участва пряко.

Днес компанията Phonebloks сподели своето ново видео, насочено към производителите на хардуер, с които е в партньорство, но този път тя отива една крачка напред, споделяйки идеи за модулни хардуерни концепции извън рамките на смартфоните.

Част от привлекателността на модулния дизайн е не само, че даден телефон може да използва модули от всеки хардуерен производител, но също така, че всеки отделен модул, може да се използва в голям брой устройства. Ние често мислим за това от гледна точка на други смартфони, но Phonebloks иска да покаже на промишлеността, че може да се възползваме от модулната стандартизация и тези компоненти да пасват във всички наши устройства – монитори, телевизори, лаптопи, умни часовници и дори перални. Например, ще можем да вземем 4G LTE модула от телефона си, за да го поставим в нашия лаптоп, за по бърза интернет връзка, когато сме навън.

Всичко това създава една цяла нова „еко система“ от взаимно полезни устройства, които ще можем да нагаждаме според нуждите ни. Нека си го кажем, днес всеки телевизор, монитор, лаптоп и т.н. са изключително, а дори и невъзможно обновяеми, а да не говорим за възможността за надграждане т.е. днес ние получаваме даден продукт и го използваме докато не остарее или решим, че имам нужда от нещо по добро. Вижте и интересното видео:

 

 

В допълнение трябва да споменем, че един от новите хардуерни партньори на Phonebloks е Sennheiser, които споделят своето аудио know-how, за целта на този модулен бизнес. Това звучи доста обещаващо, защото модулния хардуер може би най-накрая ще даде възможност да се вграждат висококачествени компоненти в смартфоните, за да могат те да задоволят капризите на аудиофилите.

 

Виж още: Project Ara: премиера през януари 2015 и цена около 50 долара