Финансовите проблеми на производителя на шпионски софтуер за iPhone NSO бяха толкова тежки до края на миналата година, че той се мъчеше да изкара достатъчно за заплати - след като компанията не успя да направи нито една продажба за период от няколко месеца.

Компанията, която продава софтуер за дистанционно извършване на хакове без физически достъп както на iPhone, така и на смартфони с Android, има сериозни проблеми, откакто беше поставена в черния списък от правителството на САЩ. Въпреки това планът да преодолее неволите си може да направи софтуера Pegasus още по-лоша заплаха.

NSO Group произвежда шпионски софтуер, наречен Pegasus, който се продава на правителствени и правоприлагащи органи. Компанията купува така наречените уязвимости от нулев ден (тези, които са неизвестни на Apple) от хакери, а за нейния софтуер се казва, че е в състояние да активира експлойти с нулев физически достъп - където не се изисква взаимодействие от потребителя от целта.

По-специално се съобщава, че простото получаване на конкретно iMessage съобщение - без да го отваряте или да взаимодействате с него по какъвто и да е начин - може да позволи на iPhone да бъде компрометиран, като почти всички лични данни са изложени.

Министър-председатели, служители на Държавния департамент на САЩ, висши служители на ЕС, журналисти, адвокати и активисти за правата на човека са сред онези, чиито iPhone-и са били хакнати от Pegasus.

Правителството на САЩ забрани вноса и използването на Pegasus, лишавайки компанията от нейната най-доходоносна клиентска база: американските правоприлагащи органи. Apple засили натиска, съди компанията и предупреди собствениците на заразени iPhone-и. Компанията беше пред изчерпване на парите си в края на миналата година, а Financial Times съобщава, че нещата са били толкова зле, че дори е нямало пари за заплати.

Заемът разреши непосредствената криза, но единственото бъдеще, което главният изпълнителен директор на компанията Шейл Хулио можеше да види, беше да наруши вече съмнителните ѝ правила срещу продажбата на правителства, неспазващи човешките права. За целта той имаше план да създаде нова компания с ново име и да прехвърли кода и инженерите към нея.

Новото дружество няма да бъде включено в черния списък на САЩ и ще започне да продава отново. За да се предпази от очевидната вероятност NSO MkII незабавно да бъде включена в черния списък, Хулио очевидно посочи, че новият собственик на компанията може да бъде „сред най-добрите доставчици за нуждите на отбраната на САЩ“, но опасността софтуерът да попадне в лоши ръце сега е по-голяма от всякога.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Защо Китай започна да предупреждава за американски хакери?