Както знаем, Mac App Store не е толкова стар на години, колкото iOS App Store, но все пак функционира от 2010 г. Докато iOS магазинът се превърна в огромен успех за Apple, ново проучване показва, че разработчиците имат все по-малко желание да издават нови приложения за Mac App Store. Както личи от анализ на маркетинговата компания AppFigures, броят на новите приложения, добавени към App Store, върви стабилно надолу от началото на годината.

През януари към Mac App Store са добавени над 400 нови приложения. През юни това число за пръв път пада под 300, а се очаква, че през август ще бъде едва 200. В сравнение с минали години е очевидно, че разработчиците нямат интерес да разпространяват своите Мас приложения през Mac App Store.      

Основната причина за този процес остава неизвестна, защото Apple не разкрива какво се случва с услугите, които не се представят добре. Въпреки това можем да предположим няколко неща.

На първо време за разлика от iPhone и iPad на Мас може да инсталирате приложения извън Mac App Store. Ето защо повечето потребители просто свалят приложенията направо от сайтовете на програмистите. Други разработчици са недоволни от това, че Mac App Store няма лесен начин за продажби с намаление и пробни версии на приложения – всичко това на фона на 30 процента комисиона за Apple.

Чисто и просто в повечето случаи е по-лесно Мас приложенията да се разпространяват по друг начин.

Снимка: Apple

Виж още: Нова порция информация за трите гъвкави телефона на Samsung за 2021 г.