Близо две десетилетия след появата на прочутите нигерийски схеми за измами в интернет, подобна машинация отново завлече с огромна сума долари няколко американски компании. Обединените арабски емирства екстрадираха в САЩ двама нигерийци, които ще бъдат обвинени в имейл измами на стойност стотици милиони долари.

Единият престъпник е участвал в няколко измамни кампании през 2019 г., завлекли жертви с десетки милиони долари, включително и базирана в Чикаго компания, която е платила над 15.2 милиона долара. Представяйки се за търговец на биткойни, мъжът е получавал пари, които превръщал в дигитална валута, която уж да управлява от тяхно име, но всъщност имал пълен контрол върху портфейла.

На свой ред другият нигериец отмъкнал над 900 000 долара от кантора в Ню Йорк и създал план за изпирането на 14.7 милиона долара, откраднати от чужда финансова институция. Ако бъдат осъдени, двамата могат да лежат до 20 години в затвора.

Американските власти побързаха да обявят случката за доказателство, че Вашингтон може да подведе под отговорност извършителите на онлайн измами, независимо от това, къде живеят. В същото време обаче тя е и пример за това, колко е трудно да се разбият интернет схемите. Въпреки че разследват такива измами с години, американските власти все още много рядко правят арести.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Нов скоростен интернет рекорд прехвърля 50 Ultra HD Blu-ray диска за секунда

 

 

Тагове: