Понякога е трудно да се определи продукт или услуга, които наистина са променили света след пускането им на пазара. Определено обаче може да се каже, че пускането на уеб браузъра Mosaic направи точно това. След предварителна версия през януари 1993 г. версия 1.0 на Mosaic беше пусната на пазара преди 30 години в края на април 1993 г.

Нека е ясно: Mosaic не е първият уеб браузър в историята. Тази чест принадлежи на WorldWideWeb, който е пуснат няколко години по-рано, през 1990 г., от разработчика Тим Бърнърс-Лий, докато работи в ЦЕРН. По-късно са пуснати и други браузъри като Viola и Cello. Mosaic обаче беше различен.

Браузърът е разработен за първи път от Марк Андресен и Ерик Бина, когато те са дипломанти в Националния център за суперкомпютърни приложения (NCSA) в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн. За разлика от по-ранните уеб браузъри, които показваха текст и изображения в отделни прозорци, най-голямото нововъведение на Mosaic беше, че той можеше да показва и текст, и изображения в един и същи прозорец. Това направи разглеждането на уебсайтове подобно на четене на страница от списание.

Mosaic също така позволяваше на потребителите да щракат върху хипервръзки, за да отидат на други страници или сайтове, вместо да въвеждат ръчно URL адреса. Той имаше лесен за разбиране дизайн на потребителския интерфейс. Познатите вече бутони за връщане назад или напред в сайтовете или за опресняване на страницата бяха въведени в Mosaic.

Макар че първоначално бе пуснат за Unix системи, по-късно през 1993 г. бяха създадени версии на Mosaic за Windows и Macintosh. Нуждата от затворена интернет услуга като AOL, Compuserve, Prodigy и другите онлайн услуги, които се появиха през 80-те години, започна бавно да замират. Всичко, от което се нуждаехте, за да получите достъп до интернет, беше доставчик на интернет услуги и инсталиран Mosaic. В официалния уебсайт на NCSA за Mosaic се посочва, че до декември 1993 г. "повече от 5000 копия на браузъра се изтеглят месечно, а центърът получава стотици хиляди запитвания по електронната поща седмично". Имайте предвид, че това е епоха, в която повечето домове са можели да се свържат с интернет само с телефонен модем 28.8 k.

От 1994 г. Националната научна фондация на САЩ започва да финансира по-нататъшното развитие на Mosaic. Още тогава обаче се виждаше, че уеб браузърът ще бъде спрян. По-късно същата година съавторът на Mosaic Марк Андресен напуска NCSA и помага за основаването на Mosaic Communications Corporation.

В края на 1994 г. тази компания пуска първия си браузър, наречен Mosaic Netscape. NCSA заплашва със съдебни действия новата компания заради използването на марката Mosaic за браузъра и компанията. В крайна сметка браузърът е наречен Netscape Navigator, а компанията е преименувана на Netscape Communications Corporation.

Netscape бързо се превръща в предпочитан браузър за повечето потребители на интернет, което означава, че Mosaic се сваля и използва все по-малко. В резултат на това през януари 1997 г. NCSA прекратява разработването на уеб браузъра. Разбира се, скоро Netscape трябваше да се справи с усилията на Microsoft да лансира собствения си браузър Internet Explorer, но това е цяла друга история.

Снимка: Unsplash

Виж още: Microsoft краде потребители към Bing, когато посещават Google Bard в Edge